Saffransrulltårta med björnbär och färskost

Recept på saffransrulltårta med björnbär och färskost. Rulltårtan är förstås god även med annan sylt i fyllningen.

20 minuter + 8 minuter i ugn

Saffransrulltårta – gör så här:

  1. Sylt: Lägg björnbären i en kastrull och sjud på svag värme tills de börjar mosas. Rör i sockret och låt sylten koka ca 5 min. Låt kallna.
  2. Sätt ugnen på 250°. Blanda saffran och ­konjak och rör tills saffranet lösts upp. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och rör i äggpöset tillsammans med saffranskonjaken. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen 6–8 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet som den gräddats på. Lägg en handduk över kakan och låt den kallna.
  5. Vispa färskosten smidig med elvisp. Bred den på kakan och bred sylten över. Rulla ihop kakan och lägg den med skarven nedåt i kylen fram till servering. Servera rulltårtan i skivor, eventuellt med extra björnbär.

Foto: Anna Kern

Recept från