Saffranspudding med mandeltäcke

En helt annorlunda cheesecake där själva kakskalet ersatts av rostad mandel.  De gyllengula puddingarna serveras ljumma med aprikos- och jordgubbskompott.

1. Sätt ugnen på 150°. Ställ en liten långpanna till hälften fylld med vatten mitt i ugnen.
2. Skär aprikoserna i strimlor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vattnet. Sjud dem ca 5 minuter (koktiden beror på hur mjuk frukten är; är den torr bör den ligga i blöt i någon timme innan den kokas).
3. Tillsätt sockret och sjud ett par minuter till. Låt kompotten svalna ordentligt.
4. Skär jordgubbarna i klyftor och blanda dem med aprikos- kompotten.
5. Rosta mandeln till formarna i torr stekpanna. Låt den kallna helt.
Smörj formarna noga med smöret och "mjöla" dem med mandel- hacket.
6. Blanda saffran, vatten, limeskal och vanilj i en kopp.
7. Vispa eller rör kraftigt ihop ägg, färskost, grädde och socker till en slät massa.
8. Tillsätt saffransblandningen. Vispa tills allt är väl blandat. Fördela smeten i formarna.
9. Ställ dem i långpannan med vatten och grädda 35-40 minuter.
10. Låt formarna svalna innan de stjälps upp. Det går lätt om man först för runt en tunn kniv mellan formens kant och puddingen.
Servera tillsammans med kompotten garnerad med lite limeskal och chokladsticks.

Recept från