Saffranskaka med toscatäcke

En härlig kaka som ingen kan motstå. Smöret gör den saftig, och kakan håller fint flera dagar.  

För 14 bitar:

Ingredienser

1 paket saffran (1/2 g)
2,5 dl strösocker
200 g smör
2 ägg
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl (240 g)
2 tsk bakpulver

Toscatäcke:

0,75 dl pekannötter
0,75 dl pistaschnötter
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 msk honung

20 minuter + 40 minuter i ugn

Saffranskaka med toscatäcke – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Smält smöret. Blanda i saffranssockret.
  2. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smör och mjölk.
  3. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200°.
  4. Toscatäcke: Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg.
  5. Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills toscan fått en fin färg. Låt kakan kallna på galler.

Recept av Cecilia Hansson

Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar, Övrigt