Saffranskaka med mandelmassa och ingefärspäron

Recept på saffranskaka med mandelmassa och ingefärspäron. Kakan kan bakas i god tid och frysas in. Passar till kaffet eller som dessert.

För 14 bitar:

Ingredienser

2 ägg
2,5 dl strösocker
100 g mandelmassa
200 g smör
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl (240 g)
2 tsk bakpulver

Ingefärskokta päron:

2 päron
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk ingefära färskriven
2 msk citron pressad

Tillbehör:

vispad grädde

25 minuter + 40 minuter i ugn

Saffranskaka med mandelmassa och ingefärspäron — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°, varmluft. Vispa ägg och socker luftigt.
    Grovriv mandelmassan och
    blanda ner den.
  2. Smält smöret och blanda det med saffran och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten tillsammans med smörblandningen.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Prova med en sticka, när den är torr är kakan färdig. Låt kakan kallna på galler.
  4. Päron: Koka upp vatten, socker, ingefära och citronsaft. Skala,
    kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg dem i lagen. Sänk värmen och sjud 2–3 min. Stäng av värmen och låt päronen kallna
    under lock.
  5. Servera kakan med ingefärspäron och vispad grädde.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar, Övrigt