Vi gör som på Sicilien, serverar en härligt gul saffranspasta med smakrik tomatsås. Pasta som berikats med extra ägg är mäktigare.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 rödlök
1 selleristjälk
3 msk olivolja
några färska salviablad eller 0,5 tsk torkad
1 burk hela tomater med spad (ca 400 g)
1 dl torrt vitt vin
0,5 röd spansk pepparfrukt strimlad eller 1/2 tsk sambal oelek
0,5 påse saffran (0,25 g)
0,5 tsk salt
parmesanost färskriven, eventuellt

Pasta

1 pkt bandpasta med extra ägg (250 g)
0,5 påse saffran (0,25 g)

Tillbehör

parmesanost färsk riven

1. Tomatragu: Skala och hacka rödlöken grovt. Strimla selleristjälken. Fräs lökhacket, selleri och salviabladen i olivolja. Tillsätt tomaterna med sitt spad och mosa sönder dem lite med en gaffel. Tillsätt vitt vin, pepparfrukt eller sambal oelek och saffran. Smaka av med salt. Låt småkoka utan lock i 15–20 min.
2. Koka upp pastavatten och tillsätt saffran. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Glöm inte saltet. Servera pastan med tomatsåsen och ev färskriven parmesanost.