Den saffransdoftande gravlaxen serveras med krämig vitlökssås. Frys in laxen i 3 dygn före eller efter gravningen.

För 10 person(er)

Ingredienser

1 kg laxfilé som varit fryst 3 dygn
1 msk fänkålsfrön hela
2 msk salt
4 msk strösocker
1 krm vitpeppar krossad
1 påse saffran (0,5 g)
1-2 msk konjak
2 dillkvistar

Dill- och vitlökssås

2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
1 dl turkisk yoghurt
2 msk dill finhackad
1-2 tsk honung flytande
1 tsk fänkålsfrön malda
1 krm vitpeppar nymald
1 krm salt

1. Ta bort benen från laxfilén och lägg den på ett fat. Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda salt, socker och kryddor. Rör ut saffran i konjaken.
2. Gnid in laxen med kryddblandningen på köttsidan och lite på skinnsidan. Droppa över saffransblandningen. Strö över dillen och lägg på plastfolie eller lägg laxen i en plastpåse. Lägg laxen i kylen ca 1 dygn.
3. Vänd laxen och grava den ytterligare 1 dygn. Skär bort skinnet och skär laxbiten på längden. Skär den i tunna skivor.
4. Sås: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.

Fler recept med: Fisk, Jul, Övrigt, Smårätter