Saffranscrêpes med vaniljkräm och björnbärssylt

Crêpes, vaniljkräm och sylt går utmärkt att förbereda dagen före. Värm crêpesen vid servering.

Saffranscrêpes med vaniljkräm och björnbärssylt

 

1 timme + 30 min för smeten att svälla

1. Sylt: Koka björnbär och vatten 5–10 min. Rör i sockret och låt koka ytterligare ca 5 min. Häll sylten i en burk och låt den kallna.
2. Vaniljkräm: Blanda mjölk och 1/2 dl grädde i en kastrull. Dela ­vaniljstången på längden och ­skrapa ut fröna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen och koka upp.
3. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse med elvisp. Häll över den heta gräddmjölken under vispning.  Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under vispning tills det börjar tjockna. Rör i smöret och ta bort vaniljstången. Häll krämen
i en skål och låt kallna.
4. Crêpes: Vispa grädde, mjölk, mjöl, socker, saffran och salt till en jämn smet. Vispa i ett ägg i taget. Låt smeten stå och svälla ca 30 min. Stek tunna crêpes av smeten i omgångar i smör ca 2 min per sida.
5. Vispa 1 dl grädde och blanda den med vaniljkrämen.
6. Servera crêpesen med vaniljkräm, björnbärssylt och lättvispad ­grädde eller vaniljglass.

 

Recept av Elisabeth Johansson.

 

Recept från