En len och krämig cheesecake med härlig julsmak. Saffranscheesecake är en uppskattad efterrätt till jul.

För 10 -12 bitar

Ingredienser

3/4 krm saffran
1 msk apelsinlikör, t ex Grand Marnier eller Cointreau
1 msk vatten
2 gelatinblad
10 digestive kex
100 g mörk choklad (70%)
50 g smör
400 g naturell färskost
250 g kesella (10%)
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde

Garnering

10 kumquats
1/2 dl strösocker
1 granatäpple

30 min + ca 5 timmar i kylen

Saffranscheesecake på chokladbotten

  1. Blanda saffranet med likör och vatten.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp bladen och värm dem försiktigt med saffransspriten. Låt svalna.
  3. Klä botten och sidor på en form med löstagbar kant, 24 cm med bakplåtspapper. Smula sönder digestivekexen. Smält chokladen med smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck fast blandningen i bottnen på formen och ställ i kylen.
  4. Vispa färskost med kesella och florsocker. Vispa grädden. Vänd ner grädde och saffranssprit i färskostsmeten. Blanda väl. Bred ut den över chokladbottnen. Ställ kakan i kylen ca 5 timmar eller till nästa dag.
  5. Skiva kumquats och blanda med socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 2 minuter. Låt kallna.
  6. Halvera granatäpplet. Peta ut kärnorna. Garnera kakan med kumquats och granatäppelkärnor.

 

SE ÄVEN:

Saffransbiscotti – baka julens godaste saffransskorpor

Bästa receptet på mandelmusslor

Godaste julgodiset med choklad som går snabbt att göra