Saffransbullar med russin och mandelmassa

De glöggindränkta russinen ger bullarna en kryddig smak.

40 min+1 timme i jäsning+10 min i ugn

Gör så här:

1. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37°.
2. Häll lite av blandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degvätskan, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop tilll en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.
3. Fyllning: Blanda russin och glögg och låt stå ca 30 min. Riv mandelmassan och blanda med smöret. Låt russinen rinna av och blanda med mandelmassan.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i ca 40 bitar. Forma bitarna till släta bullar. Lägg bullarna i pappersformar ställda på en plåt. Gör en liten grop i varje bulle med mjölat finger. Fördela fyllningen. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Recept från