Saffransbullar med mandelmassa

Recept på saffransbullar med mandelmassa. Saffransbullar med mandelmassa gör lussefikat saftigare och godare. Mandelmassan ger lussebullarna lyxigare känsla.

Saffransbullar med mandelmassa – gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  4. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.
  6. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  7. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.

7 tips för saftigare och godare bullar (och det är INTE kesella!)

För att få de extra luftiga och saftiga finns flera bra knep. Här är sju av dem!

Så får du ut mer saffransmak

Saffran är världens dyraste krydda. Här är två tips för att få ut det mesta av smaken:

  • Stöt alltid saffranet i mortel till ett fint pulver med lite socker.
  • Det sockerstötta saffranet kan även blandas med sprit – vodka, konjak eller rom – och användas som en saffransessens, färdig att tillsätta i bakning eller desserter.

5 olika sätt att rulla lussebullar


SE ÄVEN:  Saftigare lussebullar – med kesella! 

Recept från