Saffransbröd bakat i lerkrukor

Låt lerkrukorna dra i kallt vatten innan du smörjer dem med olja. Då fastnar inte bröden i krukorna när de gräddas.

1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och pressad vitlök. Tillsätt vattnet och värm till fingervarmt, 37°.
2. Smula jästen i en bunke och strö över salt och socker. Häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig. Arbeta i mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig och kladdfri deg.
3. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
4. Dela degen i 20 bitar och forma dem till runda bullar.  Lägg dem i smorda små lerkrukor och låt jäsa ytterligare ca 20 min.
5. Sätt ugnen på 225°. Pensla bröden med olja och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen  15-20 min. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

Recept från