Låt lerkrukorna dra i kallt vatten innan du smörjer dem med olja. Då fastnar inte bröden i krukorna när de gräddas.

För 20 bröd

Ingredienser

50 g smör
1 påse saffran (1/2 g)
1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 msk strösocker
14 dl vetemjöl (840 g)

pensling

2 msk rapsolja

garnering

1 msk flingsalt

1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och pressad vitlök. Tillsätt vattnet och värm till fingervarmt, 37°.
2. Smula jästen i en bunke och strö över salt och socker. Häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig. Arbeta i mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig och kladdfri deg.
3. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
4. Dela degen i 20 bitar och forma dem till runda bullar.  Lägg dem i smorda små lerkrukor och låt jäsa ytterligare ca 20 min.
5. Sätt ugnen på 225°. Pensla bröden med olja och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen  15-20 min. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Matbröd, Övrigt