Laga gärna soppan i förväg. Den rustika soppan kan förvandlas till elegant soppa på ett enkelt sätt: Mixa den färdiga soppan i matberedare och tillsätt en liten skvätt vitt vin och grädde.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 gul lök
2 stora morötter
1 rotselleri en bit (100 g)
3 potatisar (kan bytas ut mot en sötpotatis)
0,5 purjolök (ca 15 cm) eller 2-3 salladslökar
1-2 stora endiver
1 syrligt äpple
2 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar
1 l vatten
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 msk persilja finstrimlad

Servering

rostat bröd

1. Skala och hacka löken. Skala morötter, rotselleri och potatis och skär dem i mindre bitar. Snitta, skölj och strimla purjolöken. Ansa och strimla endiven. Skala, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor.
2. Fräs löken och morötterna mjuka i oljan ca 3 min utan att de tar färg. Tillsätt rotsellerin, purjolöken och endiven, smula ner buljongtärningarna och fräs ca 3 min under omrörning utan att det tar färg. Späd med hälften av vattnet, lägg i potatisen och äpplet och koka tills allt är mjukt, ca 25 min.
3. Ta upp ca 1/4 del av grönsakerna och mosa dem med en gaffel.
Rör det mosade tillbaka i soppan. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
4. Fördela soppan i soppskålar. Strö över persiljan. Servera med bröd.

Fler recept med: Fest, Övrigt, Soppa, Svenskt