Russindinkelbröd

Att baka russindinkel kräver lite planering. Det innehålller både surdeg och en fördeg, så börja två dagar innnan det ska ätas.

Russindinkelbröd – gör så här:

  1. Dag 1: Surdeg: Blanda vatten, russin, honung och socker och kör det i en mixer eller använd mixerstav. Blanda ner mjölet och rör samman. Låt det stå 1 dygn under plast­folie i rumstemperatur, tills det börjar bubbla.
  2. Fördeg: Blanda vatten, vetemjöl och jäst och kör 5 min i maskin eller knåda 10 min. Tillsätt salt och kör ytterligare 5 min i maskin eller 10 min för hand. Täck degen och ställ den i kylen över natten.
  3. Dag 2: Bröd: Blanda surdeg, vatten, dinkelmjöl, vetemjöl, fördeg och jäst i degbunken och kör 5 min i maskin eller knåda 10 min. Tillsätt salt och kör ytterligare 5 min i maskin eller 10 min för hand. Jäs 2 timmar under bakduk.
  4. Baka ut degen till 2 bröd. Mjöla 2 brödkorgar eller 2 bunkar med handdukar i, med dinkelmjöl. Lägg i bröden med den runda sidan ner. Jäs ytterligare 1 1/2–2 timmar under bakduk.
  5. Sätt varmluftsugnen på 250° (vanlig ugn 275°. ) Sätt in en tom långpanna på nedersta falsen.
  6. Vänd upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in dem i nedre delen av ugnen. Häll hastigt 1/2 glas vatten i långpannan. Stäng luckan snabbt, sänk värmen till 220° (vanlig ugn 250°). Grädda 25–30 min. Låt svalna på galler.

Recept från