I annonssamarbete med SöNDAG

För 4 portioner

Ingredienser

4 potatisar
1 stor morot
1 rotselleri alt palsternacka i bit
1 ägg
smör eller olja, att steka i
salt och svartpeppar

SÅS:

1 dl torrt vitt vin
1 dl grönsaksfond
1 knippe persilja
maizenaredning ljus
salt och vitpeppar
2 msk mineralvatten

1 Skala potatis och rotfrukter. Riv dem grovt var för sig (krama ur så mycket vatten som möjligt ur den rivna potatisen) på rivjärn eller i matberedare.

2 Blanda de rivna rotfrukterna i en skål. Salta och peppra. Vispa ihop ägget något och vänd ner i blandningen. Salta och peppra.

3 Hetta upp smör/olja i en stekpanna. Ta en dryg matsked av rotfruktssmeten åt gången och klicka ut i stekpannan. Tryck till högarna med stekspaden så det blir små plättar. Stek dem gyllene och frasiga på båda sidor. Ta upp och håll varmt (eventuellt i ugn, 150 grader). Grädda plättarna i omgångar tills smeten är slut.

4 Koka upp vin och buljong i en liten kastrull. Sjud 3 minuter.
Klipp ner persiljan och sjud ytterligare 3 minuter.

5 Ta av från värmen och mixa såsen slät. Ställ tillbaka på värmen och red med maizena till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Slå i mineralvattnet precis innan såsen ska serveras, så blir den skummig och fin.

6 Servera med späda salladsskott och/eller babyspenat vända i lite olivolja,
vitvinsvinäger och örtsalt.