Rotkroppkakor

En variant på kroppkakor. Här har en del av potatisen bytts ut mot kålrot. Det ger dem mer smak och lite extra färg. De fylls som vanligt med rimmat stekt fläsk, lök och kryddpeppar och serveras med de klassiska tillbehören smält smör och lingonsylt, helst hemlagad. De kan förberedas helt och sedan värmas i mikron eller stekas.

1. Skala potatis och kålrot. Skär kålroten i mindre bitar. Koka kålroten ca 10 min i vatten. Lägg i potatis och koka den mjuk. Stöt till mos när rotfrukterna är varma. Salta. Låt kallna. Gör under tiden fyllningen. Skala och hacka löken. Tärna fläsket fint. Bryn lök och fläsk tillsammans i en stekpanna.
2. Blanda ner ägg och vetemjöl i rotfruktsmoset, först den mindre mängden mjöl och sedan ev mer tills degen känns mjuk och formbar. Mjöla händer och bänk. Forma potatisdegen till en rulle. Dela den i 8–10 delar, gör en fördjupning i varje och lägg i en matsked fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen. Forma till runda, lite platta bullar.
3. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna. När de flutit upp ska de sjudas ca 5 min. Vänd efter halva tiden. Ta upp med hålslev. Håll varmt och servera med tillbehören.

Recept från