Riktigt stor piggvar, som man kan skära kotletter av, är oftast svår att få tag på för oss vanliga konsumenter. Vi föreslår i stället
hälleflundra, men du kan även ta någon annan fisk som är fast i köttet och passar att grilla.

För 6 person(er)

Ingredienser

700 g hälleflundra
vatten och salt 2 msk salt/liter vatten
1 krm vitpeppar nymald

Rotfruktspytt

1 gul lök
450 g potatisar
300 g bit rotselleri
150 g stor morot
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 msk koncentrerad kycklingbuljong
2 msk bladpersilja finhackad
salt
1 krm peppar nymald

Senapssås

1,5 dl vatten
0,5 dl rött vin
1,5 dl vispgrädde
1,5 msk koncentrerad kalvfond
1,5 msk dijonsenap

Till garnering

bladpersilja

1. Lägg hälleflundran i iskallt vatten med salt (2 msk/liter) ca 1 timme före grillningen.
2. Rotfruktspytt: Skala lök, potatis och rotfrukter. Finhacka löken och tärna resten. Stek alltsammans ca 20 min i smör och olja, gärna i panna med släpplättbeläggning, tills allt mjuknat. Tillsätt kycklingfond och persilja. Smaka av med salt och peppar.
3. Sås: Blanda vatten, vin, kalvfond och vispgrädde i en kastrull och låt det koka ihop tills drygt 2/5 återstår. Smaka av med dijonsenap.
– Hit kan förberedas –
4. Servering: Värm rotfruktspytt och sås. Ta upp fisken, torka av ytan och olja den lätt och peppra. Grilla fiskbitarna ett par minuter på varje sida. Lägg upp pytten på varma tallrikar. Kör såsen skummigmed mixerstav eller vispa kraftigt. Lägg upp fisk och sås, garnera till sist med bladpersilja.