Lägg rödbetorna för sig i formen om du inte vill att de ska färga av sig.

För 10 pers på buffé

Ingredienser

Rostade rotfrukter med honung och apelsin

350 g rödbetor
300 g kålrot
2 1/2 dl pressad apelsin
2 dl vatten
1 tsk salt
300 g morötter
3 msk rapsolja
2 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar
1 apelsin, pressad saft och rivet skal
2 msk honung

30 min + 20 min i ugnen

1. Koka betorna i saltat vatten tills de är mjuka. Gnid bort skalet under rinnande kallt vatten. Skär betorna i stora bitar. Skär kålroten i 3 cm tjocka skivor och skär bort skalet. Koka dem mjuka i apelsinsaft, vatten och salt. Låt svalna och skär i grova bitar. Skala morötterna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt svalna och skär dem i grova bitar.

2. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form och tillsätt olja, flingsalt och peppar.

3. Rosta rotfrukterna mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut formen och tillsätt apelsinskal, saft och honung. Rosta ytterligare ca 10 min.  Servera.