Såsen påminner om den klassiska tonnatosåsen.

För 4 personer

Ingredienser

Rostade primörer med kaprisås

1 1/2 kilo späda primörer, t ex blomkål, morötter, rödbetor, färskpotatis, grön sparris och salladslök
3 msk olivolja
2 tsk flingsalt
3 msk pinjenötter
4 hårdkokta ägg
50 g rucola
1 citron

Sås

1 burk cannellini- eller vita bönor (400 g)
3 msk + 2 msk kapris
2 msk pressad citron
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

citronklyftor

30 min + 30 min i ugnen

Rostade primörer med kaprisås – gör så här:

  1. Sås: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa bönor, 3 msk kapris och citronsaft. Tillsätt äggulorna och blanda om. Mixa i oljan droppvis. Salta och peppra. Häll såsen i en skål. Strö över 2 msk kapris.
  2. Primörer: Sätt ugnen på 250 grader. Bryt blomkålen i buketter. Skrapa morötter, rödbetor och potatis och skär i bitar. Bryt av den nedre delen på sparrisen och skär dem i bitar. Ansa och skär salladslöken i bitar. Blanda blomkål, morötter, rödbetor och potatis med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om någon gång under tiden. Tillsätt sparris och salladslök. Tillaga ytterligare 15 min.
  4. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Skala och halvera äggen. Lägg primörer och rucola på ett stort fat. Strö över nötter och toppa med ägghalvor. Servera med sås och citronklyftor.