Rostade morötter med örtaioli, pocherat ägg och krutonger

Recept på rostade morötter med örtaioli, pocherat ägg och krutonger. Späda morötter är fantastiskt gott! Men receptet fungerar förstås också med vintermorötter, då med förlängd tid i ugnen.

För 4 personer:

Ingredienser

2 knippor morötter späda, gärna i olika färger
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar nymald

Örtaioli:

1 äggula
0,5 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
0,5 dl basilika
0,5 dl persilja
0,5 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Pocherat ägg:

4 ägg
1 liter vatten
1 tsk salt

Rostade brödsmulor:

2 skivor bröd grovt
1 msk smör

Citrusdressing:

3 msk olivolja
2 msk citron pressad
0,5 tsk honung
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Garnering:

1 kruka vattenkrasse eller 1 ask smörgåskrasse

20 minuter + 25 minuter i ugn

Rostade morötter med örtaioli, pocherat ägg och krutonger

  1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba morötterna. Halvera dem på längden och lägg dem i en ugnssäker form tillsammans med olja, salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills morötterna fått färg.
  2. Majonnäs: Lägg äggulan i en bunke och tillsätt vinägern. Mixa oljan med basilika och persilja med mixerstav. Häll oljan droppvis i äggulan under kraftig vispning, gärna med elvisp. Skala och pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar.
  3. Ägg: Koka upp vatten med lite salt i en rymlig gryta. Sänk till medelvärme och se till att vattnet precis sjuder.
  4. Knäck äggen i en kopp, ett och ett, och rör runt i vattnet så att det bildas en virvel. Stjälp i äggen, ett i taget, och sjud ca 3 min. Ta upp dem med hålslev.
  5. Smulor: Smula brödet och stek det gyllene i smör 2–3 min.
  6. Dressing: Blanda samman ingredienserna. Krydda med salt och peppar.
  7. Lägg morötterna på ett stort eller fyra mindre fat. Spritsa eller klicka över aiolin och strö över brödsmulorna. Toppa med pocherat ägg och ringla till sist över dressingen. Garnera med krasse.