Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör, timjansalt och salvia

Recept på rostade jordärtskockor med hasselnötssmör, timjansalt och salvia. Rätten passar bra som tilltugg eller förrätt.

20 minuter + 30 minuter i ugn

Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör, timjansalt och salvia  – gör så här:

  1. Hasselnötssmör: Smält smöret i en kastrull på medelvärme tills det börjar bli ljusbrunt. Häll upp smöret i en skål och ta bort bottenskiktet. Sätt in det i kylen tills det kallnat.
  2. Rosta hasselnötterna på me-delvärme i en torr stekpanna. Gnid av skalet med en kökshandduk. Finhacka nötterna. Vispa upp -smöret med en elvisp och blanda i nötterna. Krydda med salt.
  3. Sätt ugnen på 175°. Skrubba jordärtskockorna. Halvera stora skockor på mitten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills de är mjuka.
  4. Friterad salvia: Repa bladen från salvian. Hetta upp oljan till 160°. Fritera bladen i oljan tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Ta ut jordärtskockorna och strö över timjansalt. Servera med det brynta hasselnötssmöret och friterad salvia.

Timjansalt kan göras av torkad, fint mortlad timjan som blandas med flingsalt. Det finns även färdigt i delikatessbutiker.

Att dricka till rostade jordärtskockor med timjansalt

Trinity Hill Gimblett Gravels Chardonnay 2015, Nya Zeeland, 199 kr. Smakrikt vitt vin med nötiga, lätt smöriga toner, inslag av äpplen och citrus. Frisk syra som balanserar.

Äppelmust Ingrid Marie 2016 (1863), Sverige, 40 kr (37,5 cl).
Frisk äppelmust med balans mellan sötma och syra, inslag av honung och örter.

 

Recept från