Rostad strömming med apelsin-, kapris- och rödlöksvinägrett

Spännande smakkombo med rostad strömming och blodapelsin. Vinägretten kan göras dagen före, men strömmingen blir bäst om den rostas samma dag.

20 minuter + 5 minuter i ugn

Rostad strömming med vinägrett – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Klipp bort ryggbenen på strömmingen och skär strömmingsfiléerna mitt itu på längden. Krydda med salt och kryddpeppar och lägg dem med skinnsidan uppåt på en smord plåt. Rosta mitt i ugnen tills strömmingen fått fin färg, ca 5 min.
  2. Vinägrett: Skala och finhacka löken. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet. Skär bort övrigt skal och skär ut hinnfria klyftor.
  3. Fräs löken i smör ca 3 min. Blanda i apelsinskal och -klyftor, kapris, olja, honung och vinäger. Krydda med kryddpeppar och salt.
  4. Lägg strömmingen på ett fat och skeda över den varma vinägretten. Strö över persilja och servera med kavring och gräddfil.

Recept: Fredrik Eriksson

Recept från