Rostad sparris- och morotsallad med puylinser och vinägrett

Recept på rostad sparris- och morotsallad med puylinser och vinägrett. Både grillad sparris och späda rotfrukter är fina primörer så här års. Vinägrett och rostade hassel­nötter piggar upp.

För 4 personer:

Ingredienser

1,5 dl puylinser eller svarta linser
vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
0,5 dl hasselnötter
250 g morötter späda
2 msk olivolja
250 g sparris grön
0,5 tsk flingsalt

Vinägrett:

1 tsk dijonsenap
0,5 msk honung
1 msk rödvinsvinäger
3 msk solrosolja kallpressad

25 minuter

Rostad sparris- och morotsallad med puylinser – gör så här:

  1. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningen. Lägg i linserna och koka ca 15 min
  2. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna och gnugga bort skalet.  Hacka dem grovt. Skär av blasten, skrubba och förväll morötterna i  lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt rinna av väl.
  3. Stek morötterna i olja, salta och peppra. Ansa sparrisen och stek den runt om i olja. Krydda med salt och peppar. Varva linser, morötter och sparris på ett fat.
  4. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen. Häll den över salladen och strö på hasselnötterna.