Rostad röding med marinerade grönsaker

Recept på rostad röding med marinerade grönsaker. Citronvinägrett, grönsaker och sallad ger rödingen gott sällskap.

För 4 personer som förrätt:

Ingredienser

300 g rödingfilé med skinn
1 tsk kryddpeppar krossad
0,75 tsk salt

Lag:

2 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit (12 %)
0,5 msk dillfrön
0,5 tsk fänkålsfrön
5 vitpepparkorn
5 dillstjälkar

Vinägrett:

0,5 citron
1 msk äppelcidervinäger
0,5 dl rapsolja kallpressad
1 krm salt
0,25 krm svartpeppar nymald

Grönsaker:

0,5 fänkålsstånd
0,5 gulbeta
1 minimorot
6 rädisor
1 salladslök
25 g mâchesallad

Krutonger:

1 skiva kavring
1 msk rapsolja

Garnering:

2 krm dillfrön
2 krm fänkålsfrön
dillkvistar

Tillbehör:

1 dl gräddfil

25 minuter + 8 minuter i ugn + 5 timmar i ättikslagen

Rostad röding med marinerade grönsaker – gör så här:

  1. Lag: Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor. Låt lagen kallna. Sila bort kryddorna.
  2. Sätt ugnen på 250°. Krydda fisken på köttsidan med kryddpeppar och salt. Lägg den med skinnsidan upp på en oljad plåt. Tillaga i övre delen av ugnen ca 8 min.
  3. Lägg rödingen i lagen och låt stå i kylen ca 5 timmar.
  4. Vinägrett: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda citronskal, vinäger och olja. Krydda med salt och peppar.
  5. Grönsaker: Ansa och hyvla fänkålen på mandolin. Skala och tunnhyvla gulbetan. Skala och skär moroten i tunna skivor. Ansa rädisorna och skär dem i klyftor. Ansa och finstrimla salladslöken.
  6. Krutonger: Skär kavringen i små tärningar. Rosta dem i olja i en stekpanna tills de fått fin färg och är knapriga. Låt kallna.
  7. Blanda grönsakerna med det mesta av vinägretten. Vänd i salladen.
  8. Ta upp fisken ur lagen och rippla över resterande vinägrett. Strö över grovkrossade dill- och fänkålsfrön.
  9. Lägg upp fisken på tallrikar. Lägg grönsakerna runt om och garnera med dillkvistar, kavringskrutonger och gräddfil i små klickar.
Fler recept med: Fisk, Förrätter, Övrigt