Rönnbärsgelé

Gör egen gelé av dina rönnbär. Rönnbärsgelé passar särskilt bra till vilt!

ca 3 timmar

Recept: Rönnbärsgelé

  1. Koka upp vattnet och tillsätt rönnbären. Frysta rönnbär behöver inte tinas.
  2. Låt bären sjuda under lock 20-25 min eller tills bären mjuknat. Krossa bären mot grytans kant under kokning. Tillsätt citronsyran.
  3. Låt saften självrinna 1-2 timmar, genom silduk eller en ren handduk i ett durkslag.
  4. Mät upp saft och socker. Sjud sedan saften ca 5 min, tillsätt sockret i ett par omgångar under tiden, så att det hinner smälta. Tillsätt konjak.
  5. Låt blandningen sjuda vidare utan lock, till gelékonsistens. Rör ej!
  6. Häll upp gelén i varma, rena burkar.

Koktiden kan variera

Koktiden påverkas av pektinhalten. Gör därför ett geléprov. Häll 1 tesked gelé på ett fat. Dra med en sked rakt igenom. Om gelén inte rinner ihop igen är den färdig.

Recept från