Rönnbärsgelé

Koktiden påverkas av pektinhalten. Gör därför ett geléprov. Häll 1 tesked gelé på ett fat. Dra med en sked rakt igenom. Om gelén inte rinner ihop igen är den färdig.

ca 3 timmar

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet och tillsätt rönnbären. Frysta rönnbär behöver inte tinas. Låt bären sjuda under lock 20-25 min eller tills bären mjuknat. Krossa bären mot grytans kant under kokning. Tillsätt citronsyran.
  2. Låt saften självrinna 1-2 timmar, genom silduk eller en ren handduk i ett durkslag.
  3. Mät upp saft och socker. Sjud sedan saften ca 5 min, tillsätt sockret i ett par omgångar under tiden, så att det hinner smälta. Tillsätt konjak.
  4. Låt blandningen sjuda vidare utan lock, till gelékonsistens. Rör ej!
  5. Häll upp gelén i varma, rena burkar.

Recept från