Romglass med flamberad ananas och romkaramell

Gör gärna snygga glasskulor i förväg och ställ i frysen, de smälter lite långsammare. Skeda ljummen ananas över glassen och servera med romkaramell.

Annonsen laddas.

1. Glass: Snitta vaniljstången på längden och koka upp den med mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt.
2. Häll gräddmjölken över vispet. Häll tillbaka i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den börjar tjockna, ca 85°. Ta upp vaniljstången. Ställ glassmeten kallt, helst över natten.
3. Häll glassmeten i en glassmaskin och tillsätt rom. Frys till krämig fryst konsistens. Häll upp i en form och ställ i frysen minst 6 timmar.
4. Romkaramell: Blanda vatten, glykos, strösocker och rom i en kastrull. Låt koka till hård karamell, 155°–170°. Prova med termometer eller droppa lite karamell på ett bakplåtspapper, karamellen ska vara hård efter 30 sekunder. Dra ut en sträng med hjälp av en sked. Låt stelna.
5. Ananas: Skala och skär bort den mittersta träiga stocken. Skär ananasen i bitar. Smält smör och socker i en stekpanna. Tillsätt ananas och limesaft. Låt det bli riktigt hett. Häll över rom och tänd på.
6. Låt ananasen svalna något innan den skedas över glassen.Servera med romkaramell.

Recept från Allt om Mat