Romesco-sås

Från området kring Tarragona kommer denna sås som består av bl a rostad paprika, tomater och mandel. Serveras kall och passar till både kött, fisk och grönsaker.
Som dipsås är den ganska dryg och den håller sig 4-5 dagar i kyl.

Ingredienser 8 person(er)

1 skiva bröd, vitt
2 st röda paprikor, rostade skalade
2 dl passerad tomat
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1/2 dl rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 klyfta vitlök
75 g mandel, skållade skalade rostade
1/2 tsk paprikapulver
1 krm peppar, svart
2 krm chiliflakes

1. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödet gyllenbrunt på båda sidor.
2. Blanda i en matberedare mandel, bröd, chilipeppar och vitlök.
Tillsätt urkärnad rostad paprika, tomat, paprikapulver, salt och peppar.
3. Blanda i vinäger och tillsätt sedan oljan lite i taget med maskinen igång. Servera såsen kall eller rumstempererad.

ROSTA PAPRIKOR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 250° och grill. Halvera paprikorna och kärna ur dem.
Lägg dem på oljad plåt. Rosta dem tills skalen är ordentligt brunsvarta.
Tag ut plåten, täck med bakplåts- eller smörpapper samt en handduk.
Låt paprikorna svalna innan skalen dras av.

Recept från