Romesco-sås

Från området kring Tarragona kommer denna sås som består av bl a rostad paprika, tomater och mandel. Serveras kall och passar till både kött, fisk och grönsaker.
Som dipsås är den ganska dryg och den håller sig 4-5 dagar i kyl.

Ingredienser 8 person(er)

0,5 tsk salt
0,5 dl rödvinsvinäger
1 krm svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl olivolja
1 st vitlöksklyfta
75 g mandel, skållade skalade rostade
0,5 tsk paprikapulver
2 st röda paprikor, rostade skalade
1 st skiva vitt bröd
2 krm chili pepper flakes
2 dl passerad tomat

1. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödet gyllenbrunt på båda sidor.
2. Blanda i en matberedare mandel, bröd, chilipeppar och vitlök.
Tillsätt urkärnad rostad paprika, tomat, paprikapulver, salt och peppar.
3. Blanda i vinäger och tillsätt sedan oljan lite i taget med maskinen igång. Servera såsen kall eller rumstempererad.

ROSTA PAPRIKOR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 250° och grill. Halvera paprikorna och kärna ur dem.
Lägg dem på oljad plåt. Rosta dem tills skalen är ordentligt brunsvarta.
Tag ut plåten, täck med bakplåts- eller smörpapper samt en handduk.
Låt paprikorna svalna innan skalen dras av.

Recept från