Sockerkakan har fått svarta prickar av vanilj från citrus- och romlagen. Jag har köpt färdig sockerkaka i butiken för att spara tid. Minianansen har ingen hård rotstock i mitten, bara att skala och skiva.

För 4 person(er)

Ingredienser

0,5 vaniljstång
1 apelsin
0,5 citron
1 dl vatten
1 dl strösocker
2,5 msk mörk rom
230 g sockerkaka
230 g sockerkaka

Till servering

skivad miniananas, lättvispad grädde

Romdränkt sockerkaka med ananas – gör så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Borsta apelsin och citron rena under varmt vatten och skär dem i skivor.
  2. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med vatten, socker, apelsin och citron. Låt lagen koka ihop ca 5 min. Sila bort vaniljstång, apelsin- och citronskivor. Låt lagen svalna och blanda med rom.
  3. Häll hälften av lagen i en trång form med kant. Stick försiktigt med en gaffel i kakan för att den lättare ska kunna dra åt sig lagen. Lägg i sockerkakan i formen och skeda över resterande lag. Låt kakan ligga och dra åt sig lagen i kylen minst 1 tim.
  4. Servera med färsk skivad miniananas och lättvispad grädde.