Rökt soja

Recept på rökt soja. Ju mörkare svampar man använder, desto mörkare färg får sojan. Använd den som smaksättare i såser och rätter med svamp och mörkt kött.

45 minuter + 3 dygn

Gör så här:

  1. Rensa och ansa svampen. Rök svampen i en Abu-rök: Lägg alspån i botten och lägg svamparna på gallret. Sätt röken antingen på spisen eller på en grill. Värm tills det bildas rök i lådan. Det brukar vara lagom med ca 5 min. Ju längre man röker, desto starkare röksmak blir det. 
  2. Ta röken från värmen och låt svampen kallna. 
  3. Skär svampen i cm-stora bitar och varva med saltet i en väl rengjord glasburk. 
  4. Låt burken stå i rumstemperatur 3 dygn, vänd den ett par gånger under tiden så att allt blandas väl. 
  5. Låt svampen rinna av ca 2 timmar, pressa ut den sista vätskan lätt med en sked. 
  6. Koka upp spadet. Skumma av och fyll upp på en rengjord liten flaska.

 

Recept från