Rökt lax

Frys in laxen i minst 2 dygn före rökning. Laxen får en svag röksmak då den röks med alspån i stekpannan. Alspån finns att köpa i sportfiskebutiker. Självklart går det också bra att röka i röklåda.

Rökt lax Receptbild - Allt om Mat
Annika Vannerus

Rökt lax

Ingredienser 8 person(er)

1,5 msk olivolja
650 g laxfilé
2 tsk flingsalt
1,5 msk alspån

1. Sätt ugnen på 100°. Skär bort skinnet från laxen och putsa den. Skär laxen i två bitar på längden. Vik ett dubbelt aluminiumfolieark till en liten låda. Lägg i laxbitarna.
2. Hetta upp en gjutjärnspanna tills den ryker. Strö i alspån och lägg i laxlådan. Täck hastigt hela pannan med aluminiumfolie och rök laxen ca 1 minut.
3. Ta upp och skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt. Tillaga mitt i ugnen till 40° innertemperatur, ca 15 min.
4. Lägg över laxen på ett serveringsfat och strö över salt. Ringla över olja och låt kallna.

Recept från