Här behövs en Abu-rök eller liknande rök. Saknas en rök kan man pensla fisken med liquid smoke och sedan försiktigt grilla den i ett halster någon minut på varje sida.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g abborrfiléer
1 msk citron pressad
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar nymald

Potatissallad:

800 g potatis kokt, kall
1 dl lättcrème fraiche
0,5 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs
1 knippa bladpersilja
1 knippa dill
1 knippa gräslök
1 rödlök
1 msk citron pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

tomat-och löksallad

1. Skölj av fiskfiléerna och torka dem lätt. Pressa över citronsaft och gnid in dem med salt och peppar.
2. Ställ röken på en brandsäker plats. Strö rökspån i bottnen och komplettera gärna med lite enris. Lägg fiskfiléerna på gallret och lägg på locket. Fyll koppen med T-röd och tänd på. Flytta in koppen till mitten av röken. Rök ca 5 min efter att det har börjat ryka ordentligt.
3. Skala och halvera potatisen. Rör ihop crème fraiche, gräddfil och majonnäs. Finhacka örterna. Skala och skiva löken tunt. Rör försiktigt ner potatis, örter och lök i såsen. Smaka av med citronsaft, salt och ­peppar.
4. Servera den nyrökta fisken med potatissallad och tomatsallad.