Rök- och whiskygravad lax

Recept på rök- och whiskygravad lax. Whisky och rökessens ger ny smak åt gravlaxen.

Rök- och whiskygravad lax – gör så här:

Två dygn före:

  1. Dra bort laxbenen som sitter i en rad utefter den tjocka delen av laxfilén, lättast med en plattång.
  2. Blanda whisky, liquid smoke, socker, salt och vitpeppar i en frysplastpåse. Lägg i laxbiten och knyt till med så lite luft som möjligt i påsen.
  3. Fördela gravningsingredienserna ordentligt runt laxen och låt grava 1 1/2–2 dygn i kylen. Vänd påsen några gånger under tiden.
  4. Avbryt gravningen genom att ta upp och torka laxen och lägga den i en ren plastpåse. Skär upp den i tunna skivor och servera den med pepparrotsgräddfil.

1 1/2 dygn är lagom gravningstid för en mittbit av laxfilé. Vill du ha en kraftigare smak och högre sälta så ökar du tiden till 2 dygn, därefter ska laxen lyftas ur sin gravningslag och torkas innan den skivas.

Recept från