Välgjord rödvinssås tröttnar man aldrig på. Den passar till alla sorters kött, är lätt att variera med olika smaksättningar och så otroligt enkel att göra. God buljong och fylligt rödvin är hemligheten.

För 4 person(er)

Ingredienser

Rödvinssås

1 rödlök
1 morot
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl rödvin fylligt
örter så som rosmarin eller timjan
1 lagerblad
2 msk kalvfond
2 dl vatten
2 msk balsamvinäger
1 msk smör
1 tsk majsstärkelse
peppar efter smak

Rödvinssås – recept

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten. Bryn grönsakerna i 1 msk smör ca 2 min.
  2. Häll över vinet och koka ner till 1/3.
  3. Sila såsen
  4. Tillsätt örter, lagerblad, 2 dl vatten, fond och vinäger. Låt sjuda ca 5 min.
  5. Plocka upp örter och lagerblad.
  6. Vispa ner 1 msk smör.
  7. Blanda majsstärkelse med 2 msk vatten. Rör ner redningen i såsen och koka upp.
  8. Krydda med peppar.

Ps. Gör gärna dubbel sats och frys in!

Välj rätt rödvin till rödvinssåsen

Välj inte det allra billigaste och tunnaste rödvinet till såsen. Ett riktigt mustigt rödvin ger bäst resultat.

Titta på Systembolagets smakklockor för guidning, och leta efter ett vin som är smakrikt, fylligt eller kryddigt.

Smaksätt din rödvinsås

rödvinssås - recept

Till nötkött

Låt 2 skivor bacon koka med i skyn.

Till viltkött

Till viltkött kan 8 enbär kokas med.

Till lamm

Rosmarin och timjankvistar kan kokas med om såsen ska serveras till lamm.

Till fläskkött

En annan spännande smakbrytning får man genom att koka med några sardeller i såsen, minska då på fonden till hälften. Den såsen är god till fläskkött.

Serveringsförslag: Oxfilé och hasselbackspotatis

1. Värm ugnen till 225°.

2. Skala 8 medelstorta potatisarna och skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Lägg potatisarna i en träsked eller slev när du skär så undviker du att skära igenom.

3. Lägg de skurna potatisarna i en ugnssäker form och pensla dem med smör. Strö på salt och peppar och stek dem i ugn ca 45 min. Pensla med smör någon gång under tiden och strö på 2 msk ströbröd när det återstår 10 min av stektiden.

4. Stek en bit oxfilé av mittbiten, s k tournedos, rumstempererat i smör i en stek- eller grillpanna. Beräkna 125-150 g per person och bit.

5. Krydda med salt och peppar och stek på strax över medelvärme ca 2-3 min beroende på köttets tjocklek.

6. Låt det vila under folie ca 5 min före servering.

Till detta passar lätt kokta haricots verts och en tomatsallad med vinägrett.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette