Rödvinssås och hasselbackspotatis

Laga en klassisk finmiddag med stekt oxfilé serverad med rödvinssås
och hasselbackspotatis. Rödvinssås kan man göra på flera sätt och
det här är en bra hemmavariant.

Tips på vin till festmaten och flera goda recept! 4 nr + glas från Iittala för bara 98 kr. Klicka här!

Rödvinssås och hasselbackspotatis Receptbild - Allt om Mat
Susanne Almers

Rödvinssås och hasselbackspotatis

Ingredienser 4 person(er)

Rödvinssås
1 msk smör
2 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
4 dl vatten
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk balsamvinäger
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 msk kalvfond
Hasselbackspotatis
2 krm salt
2 msk ströbröd
20 g smör
1 krm svartpeppar
8 st potatisar, medelstora
Servera till
, valfri köttbit

1. Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
4. Hasselbackspotatis: Värm ugnen till 225°. Skala potatisarna och
skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Lägg potatisarna i
en träsked eller slev när du skär så undviker du att skära igenom.
5. Lägg de skurna potatisarna i en ugnssäker form och pensla dem
med smör. Strö på salt och peppar och stek dem i ugn ca 45 min.
Pensla med smör någon gång under tiden och strö på ströbröd när
det återstår 10 min av stektiden.
6. Servera t ex stekt oxfilé till rödvinssåsen och hasselbackspotatisen.
Till detta passar lätt kokta haricots verts och en tomatsallad med
vinägrett.

 

Tänk på att den tar en stund att
koka ner, men under tiden kan du göra hasselbackspotatisen.
Till dessa goda tillbehör passar t ex en bit stekt oxfilé av mittbiten,
s k tournedos. Beräkna 125-150 g per person och bit. Stek köttet
rumstempererat i smör i en stek- eller grillpanna. Krydda med salt
och peppar och stek på strax över medelvärme ca 2-3 min beroende
på köttets tjocklek. Låt det vila under folie ca 5 min före servering.

Recept från