Rödvinssås

Välgjord rödvinssås tröttnar man aldrig på. Den passar till alla sorters kött, är lätt att variera med olika smaksättningar och så otroligt enkel att göra. God buljong, fylligt rödvin och en gnutta socker är hemligheten.

Annonsen laddas.

30 min

1. Skala och finhacka lök, vitlök och morot.

2. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt lök, vitlök, morot, vatten, fond och lagerblad.

3. Låt koka utan lock tills hälften av skyn återstår. Sila skyn och häll tillbaka den i kastrullen. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Låt koka upp. Vispa ner smöret och servera såsen.

4. Ska såsen serveras till nötkött är det gott att låta 2 skivor bacon koka med i skyn. Till viltkött kan 8 enbär kokas med. Rosmarin och timjankvistar kan kokas med om såsen ska serveras till lamm. En annan spännande smakbrytning får man genom att koka med några sardeller i såsen, minska då på fonden till hälften. Den såsen är god till fläskkött.

Recept från Allt om Mat