Rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs

Recept på rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs. Pepparrotsmajonnäs går snabbt att göra med färdig majonnäs. Men du kan naturligtvis göra egen!

För 4-6 personer:

Ingredienser

1 kilo laxfilé färsk, som varit fryst 3 dygn
0,5 tsk fänkålsfrön hela
4 msk strösocker
3 msk salt
0,5 tsk svartpeppar krossad
100 g rödkål

Pepparrotsmajonnäs:

1,5 dl majonnäs
1 msk pepparrot riven

Fänkålssallad:

1 fänkålsstånd
1 kålrabbi
1 äpple
0,5 citron
3 msk rapsolja
1 tsk honung
2 krm salt
4 dillkvistar

Tillbehör:

limeklyftor
kålskott
riven pepparrot

30 minuter + 2 dygn i kyl

Rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs

  1. Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Blanda fänkål, socker, salt och peppar.
  2. Strö blandningen över laxen och lite under. Finstrimla rödkålen och bred den över laxen. Täck med plastfolie och ställ laxen i kylen ca 2 dygn. Vänd den efter halva tiden.
  3. Majonnäs: Blanda majonnäs och pepparrot.
  4. Fänkål: Hyvla fänkålen tunt. Skala och hyvla kålrabbin. Skala, kärna ur och hyvla äpplet tunt. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda citronskal och -saft, olja, honung och salt. Häll dressingen över grönsaker och äpple. Lägg på dillkvistar.
  5. Ta bort rödkålen från laxen och skär laxen i tunna skivor. Servera med fänkålssallad och pepparrotsmajo. Garnera med limeklyfta, kålskott och riven pepparrot.