Rödbetsvinägrett

Alla delrecepten, chutney, salsa, rostad aubergine, ankbröst, fil och vinägrett kommer i den ordning de ska användas efter själva pizzans innehållsförteckning.

Ingredienser 4 pizzor

Pizzadeg
0,5 tsk salt
2 dl vatten
0,5 dl kantareller, eller trattkantarelle, torkade, 7 g
1 msk olivolja
4,5 dl vetemjöl, 270 g
1 msk honung
0,5 påse torrjäst, 7 g, 2 1/2 tsk
Fyllning
ankbröst, stekt och marinerat
aubergine, rostad
50 g spenat, färsk
prästost, lagrad
svartrotschutney
rucolasalsa
curry- och pepparrotsfil
rödbetsvinägrett

1. Gör ordning alla delar till pizzan enligt resp recept.
2. Blötlägg svampen i vattnet ca 30 min. Koka upp svampen i samma vatten, kör i en mixer till en smet tillsammans med honung och olivolja.
3. Låt svalna till 45°. Blanda vetemjöl, torrjäst och salt i en bunke och arbeta ner den varma svampblandningen.
4. Låt jäsa 45 min. Baka ut till ovala pizzor ca 10 x 20 cm.

5. Sätt ugnen på 250°. Ställ in en plåt så att den också blir het.
6. Baka ut 4 pizzabottnar på ett mjölat bakbord. Förgrädda bottnarna ca 3 min på den heta plåten.
7. Lägg på de förgräddade bottnarna i turordning svartrotschutney, färsk spenat, rucolasalsa, rostad aubergine, stekt marinerat ankbröst och överst prästost eller Västerbottenost. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 7 min.
8. Servera ankpizza med curry- och pepparrotsfil, rödbetsvinägrett samt mycket sallad och grönsaker.

SVARTROTSCHUTNEY

Det här behövs:
250 g svartrötter
1/2 finhackad rödlök
3 skivade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili utan kärnor
2-3 msk rapsolja
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
1/2 dl ostronsås, färdig från flaska
1 tsk Hickory Smoke Liquid
1 msk tomatpuré
2 krm salt

Gör så här:
1. Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten. Skär dem i cm-långa bitar. Fräs bitarna tillsammans med rödlök, vitlök och chili i en stekpanna med olja. Fräs på medelgod värme tills löken mjuknar men inte tar färg.
2. Häll på vinäger, apelsinjuice, ostronsås, Hickory Smoke och tomatpuré. Låt koka tills nästan allt kokat in. Smaka av med salt.

RUCOLASALSA

Det här behövs:
1 kruka finhackad rucolasallad
1/2 finhackad grön paprika utan kärnor
1/2 finhackad grön chili utan kärnor
30 g finhackad gröna purjolök
1/2 tsk salt
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk olivolja

Gör så här:
1. Blanda finhackad rucolasallad, paprika, chili och purjo i en skål. Blanda ner salt och låt stå ca 15 min så det börjar vattna sig. Häll av genom en finmaskig sil och pressa ur vätskan.
2. Blanda det avrunna hacket med vinäger och olja.

ROSTAD AUBERGINE

Det här behövs:
1 aubergine, ca 225 g
1/2 msk Cajun King Blackened mix
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad dragon
1/2 tsk torkad basilika
2 msk olivolja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Skär auberginen i tunna klyftor på längden. Blanda de torra kryddorna och vänd klyftorna i det. Lägg dem i en ugnssäker form och droppa över olja. Rosta mitt i ugn ca 30 min tills auberginen är mjuk.

MARINERADE ANKBRÖST

Det här behövs till 4-6 pizzor:
2 ankbröst, ca 600 g

Marinad:
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl ostronsås, färdig från flaska
1 dl tomatketchup
2 dl Coca Cola
1 tsk Hickory Smoke Liquid
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili utan kärnor
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125°. Snitta skinnet på ankbrösten i rutmönster med en vass kniv. Bryn dem på båda sidor i en stekpanna. Lägg dem i
en ugnssäker form och stek mitt i ugn ca 35 min tills innertemperaturen är 60°. Låt dem kallna.
2. Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Skiva de avsvalnade ankbrösten och lägg dem i marinaden. Låt stå kallt helst flera timmar.

CURRY- OCH PEPPARROTSFIL

Det här behövs:
40 g finhackad vit purjolök
1 msk olja
1 tsk grön currypasta, finns färdig
2 msk riven pepparrot
1 msk koncentrerad apelsinjuice
2 msk pressad citron
2 krm salt
1 1/2 dl gräddfil

Gör så här:
1. Fräs purjolök i olja utan att den tar färg ca 2 min. Blanda ner curry, pepparrot, apelsin, citron och salt. Koka ihop tills det mesta av vätska kokat in. Låt kallna. Blanda med gräddfil.

RÖDBETSVINÄGRETT

Det här behövs:
2 skalade klyftade rödbetor
2 dl vatten
1 msk olivolja
1 msk vinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g smulad fetaost
1-2 msk färska örter, t ex timjan och basilika
1 msk vinäger

Gör så här:
1. Koka rödbetorna i vatten, olivolja och vinäger under lock tills de blir mjuka. Låt dem kallna i spadet. Kör rödbetorna tillsammans med 1 dl av spadet i en mixer. Tillsätt salt, peppar, fetaost,
örter och vinäger och kör helt kort till en sås.

Recept från