Rödbetsotto med dill till stekt lax

Recept på rödbetsotto med dill till stekt lax. Med bovete eller matvete i risotton får den mer smak men blir mindre krämig. Den tjocknar ­efter hand, så tillsätt mer vatten eller buljong om du vill få den krämigare.

För 2 personer:

Ingredienser

1,5 dl bovete helt, eller matvete
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1 rödbeta
50 g parmesanost
0,5 kruka dill
250 g laxfilé utan skinn

Tillbehör:

parmesanost
sallad, t ex babyspenat

25 minuter

Gör så här

  1. Skölj bovetet i varmt vatten. Skala och hacka lök och vitlök.
    Fräs löken i 1 msk smör. Tillsätt vete, 3 dl vatten och buljongtärning.
    Sjud under lock ca 15 min.
  2. Skala och riv rödbetan. Riv osten. Hacka dillen. Blanda ner rödbetan
    i vetet och sjud ytterligare 2–3 min.
  3. Blanda ner ost och dill. Tillsätt eventuellt extra vatten.
  4. Skär laxen i två bitar. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
    Stek dem i 1 msk smör. Servera laxen med rödbetsotto, extra parmesan och sallad.