Rödbetsgravad röding med gurkyoghurt

Fisken får en läckert röd färg när den gravas tillsammans med rödbetor.

30 min + 1 1/2 dygns gravning och 1 timme för gurkan att rinna av

1. Skär rödingfilén i två bitar. Blanda salt, socker och peppar. Strö lite av blandningen i bottnen på en form. Lägg i den ena biten röding med skinnsidan nedåt och strö över resten av salt- och sockerblandningen.

2. Skala rödbetan under rinnande kallt vatten. Riv rödbetan och strö den och dillen över rödingfilén. Lägg på den andra rödingbiten och tryck till.

3. Täck rödingen med plastfolie och låt stå i kylen ca 12 timmar. Vänd filéerna och låt grava ytterligare 1 dygn. Skrapa bort rödbeta och dill och skär filén i tunna skivor.

4. Gurkyoghurt: Skala och kärna ur gurkan. Riv den grovt och lägg i ett durkslag eller i en sil. Salta och låt rinna av 1 timme.

5. Pressa vattnet ur gurkan. Blanda gurka, yoghurt, pressad vitlök och peppar.

6. Crostini: Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödskivorna i mindre bitar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja.
Rosta mitt i ugnen 4–5 min. Ta ut och låt kallna.

7. Lägg spenatblad, röding och gurkyoghurt på crostinin. Toppa med löjrom och dill.

Recept från