Rödbetsgravad lax med rostade betor, skockor och honungsvinägrett

Recept på rödbetsgravad lax med rostade betor, skockor och honungsvinägrett. Att grava med rödbeta ger laxen en underbart härlig, röd färg. Långpeppar är vanlig i indisk mat och passar fint till gravningar.

För 4-6 personer:

Ingredienser

1 kilo laxfilé färsk, som varit fryst 3 dygn
4 msk strösocker
3 msk salt
0,5 tsk långpeppar eller svartpeppar, krossad
1 rödbeta

Ugnsrostade rödbetor och jordärtskockor:

4 rödbetor små
4 jordärtskockor
1 msk rapsolja eller olivolja
1 tsk salt

Honungsvinägrett med apelsin:

1 apelsin
1 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
0,75 dl rapsolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar eller vitpeppar, nymald

Tillbehör:

rosa endivsallad

Garnering:

senapsört eller mangoldskott
körvel

40 minuter + 2 dygn i kyl + 30 minuter i ugn

Rödbetsgravad lax med rostade betor, skockor och honungsvinägrett

  1. Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över laxen och lite under.
  2. Skala och riv rödbetan Bred ut den över laxen. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden.
  3. Rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skrubba rödbetor och jordärtskockor och skär dem i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut plåten och strö över salt.
  4. Honungsvinägrett: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet med ett zestjärn och pressa ut 2 msk saft. Vispa ihop apelsinsaft, honung och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar. Blanda i apelsinskalet.
  5. Skrapa bort rödbetan från laxen och skär laxen i tunna skivor.
  6. Servera laxen med rödbetor och jordärtskockor. Lägg sallad och senapsört på tallrikarna och ringla över lite vinägrett. Servera resten i en skål vid sidan om. Garnera med plockad körvel.
Fler recept med: Buffémat, Dop, Fest, Fisk, Förrätter, Jul, Lax, Övrigt, Påsk