Rödbetscarpaccio med västerbottenrostade jordärtskockschips och fetaostcrème

Knapriga och smakrika chips som blir ett överraskande tillbehör till rödbetorna. De är även goda som ett tilltugg till aperitifen.

1. Koka rödbetorna 35-45 min, tills de är mjuka. Skala dem under rinnande kallt vatten.
2. Skala jordärtskockorna. Skiva dem tunt med en vass kniv och lägg dem i kallt vatten med citronsaft.
3. Fetaostcrème:  Mixa fetaosten och blanda med gräddfil. Smaka av med salt och peppar. Blanda ingredienserna till vinägretten.
4.  Fritering: Sätt ugnen på 200°. Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Torka av jordärtskocksskivorna ordentligt och fritera dem i oljan 1-2 min, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
5. Lägg chipsen i sex högar på plåt med bakplåtspapper och strö över den rivna osten.  Sätt in plåten med chipsen mitt i ugnen och låt osten smälta över chipsen  3-4 min. Ta ut plåten och låt chipsen svalna.
6. Skär rödbetorna i tunna skivor. Lägg ut dem på tallrikar och toppa med chipsen. Ringla över vinägrett och strö på persilja. Servera med fetaostcrème.

Recept från