Goda kakor som kan förvaras i frysen och tas fram till sommarfikat.

För

Ingredienser

Rödavinbärssnittar

250 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk stött kardemumma
2 ägg
6 1/2 dl vetemjöl (390 g)
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl rödvinbärssylt, gärna hemkokt, se recept nedan

Glasyr

1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten

25 min + 15 min i ugn

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt ägg, mjöl och bakpulver. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.

2. Dela degen i fyra delar och forma till rullar. Lägg rullarna på två plåtar med bakplåtspapper och platta till dem. Gör en skåra med ett pekfinger i varje längd och fyll med sylt.

3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.

4. Glasyr: Blanda florsocker och vatten till en glasyr. Ringla glasyren över kakorna och skär i sneda snittar.

Rödvinbärssylt: Värm 225 g frysta vinbär i en kastrull, låt smälta något. Tillsätt 2 dl syltsocker och koka sylten 2–4 min. Låt svalna.