Ristimbal à la Västerbotten

Smakrik risvariant som passar till fisk, grytor, stekar, kotletter och kyckling. Ger även trevligt smaklyft åt t ex parmaskinka, bresaola, rökt kalkonbröst och skinka. Undvik rätter med ost. Som alternativ till servering ur uppstjälpta portionsformar kan det varma riset packas i en större lite hög form och stjälpas upp.

1. Skölj och hacka champinjonerna fint. Bryn hacket väl i smör i stekpanna.
2. Koka upp vatten med buljongtärning och vitlök. Tillsätt riset och låt sakta koka under lock tills riset är torrt men med en viss fuktighet kvar. Kontrollera koktid och vätskemängd på förpackningen.
3. Vänd ner riven ost i det varma riset och låt osten smälta. Tillsätt hack av champinjoner, rädisor, purjolök, persilja och valnötter.
Blanda väl och smaka av med peppar och eventuellt en aning salt.
4. Packa det varma riset i lättoljade, lite höga portionsformar, modell små suffléformar, och stjälp upp. Ringla olivolja över och runt riset.
Toppa med lite tunt hyvlad västerbottensost. Garnera med persilja och rädisor. Själva riset kan kokas i förväg och värmas, täckt med folie, i ugn. Blanda sedan i övriga ingredienser i det varma riset.
Packa i form och stjälp upp.

Recept från