Saffranstrådarna blir fin garnering till den krämiga risotton.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 schalottenlökar
0,5 g saffran
1 sockerbit
1 l hönsbuljong hemlagad eller fond + vatten
3 dl vin torrt vitt
2 msk olivolja
3 dl avorioris - eller arborio
3 dl parmesanost färskriven

Garnering

1 parmesanost hyvlad
1 saffranstrådar

1. Skala och finhacka löken. Stöt saffranet fint med sockret.
2. Koka upp buljong och vin och håll det varmt.
3. Fräs löken mjuk i olivoljan i en gryta under omrörning, utan att den tar färg, ca 3 min. Tillsätt saffran och fräs ca 30 sekunder. Tillsätt riset och fräs ca 1 minut.
4. Häll på hälften av buljong- och vinblandningen och koka riset på svag värme, rör om då och då. Tillsätt mer buljong i omgångar, ca 2 dl i taget, allt eftersom den sugs upp av riset. Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 min.
5. Ta grytan från värmen och blanda i den rivna osten. Garnera med parmesanskivor och saffranstrådar.