I den här risotton används mathavre i stället för ris. Mathavre är både god och nyttig, den innehåller mycket fullkorn.

För 4 person(er)

Ingredienser

2,5 dl mathavre
5 dl vatten
1,5 hönsbuljongtärning
300 g rökt bog eller skinka
1 purjolök
250 g champinjoner
2 paprikor röda
2 msk smör
2 krm nymald svartpeppar

Tillbehör:

200 g blandad sallad
8 skivor fiberfranska

Risotto med mathavre – gör så här:

  1. Koka mathavren i vatten och buljong ca 12 min utan lock.
  2. Strimla köttet. Skiva purjolöken. Skölj och ansa svampen, skär den i fjärdedelar. Kärna ur och tärna paprikan.
  3. Fräs kött och grönsaker i smör i en stekpanna. Krydda med peppar.
  4. Rör i mathavren i svampblandningen.
  5. Servera med sallad och bröd.

TIPS! Kokt, kall mathavre är god i grönsallad och även i fruktsallad med lite yoghurt och honung.

risotto-mathavre

För fler recept som är bra för tarmfloran, se Food Pharmacy Kokbok. En antiinflammatorisk kokbok!