Kakan är mäktig men inte så söt och passar därför utmärkt efter en soppa. Den går bra att förbereda och värma. (se recept på risgrynsgröt i vår receptdatabas)

För 4 -6 pers

Ingredienser

0,75 dl tranbär torkade
3 dl risgrynsgröt
3 ägg
2 msk strösocker + 2 msk strösocker gärna råsocker
1 krm kanel
1 tsk citronskal rivet
1 äpple stort
0,5 dl mandel rostad, flagad

Tillbehör:

vaniljglass eller punchrussinglass eller lättvispad grädde, gärna smaksatt med punch

Risgrynskaka med äpple och torkade tranbär – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Blötlägg tranbären i lite hett vatten några minuter om de är hårda. De ska vara mjuksega, som russin i konsistensen.
  2. Blanda risgrynsgröt, ägg, 2 msk socker, tranbär, kanel och citronskal.
  3. Skala och skär äpplet i små tärningar.  Blanda ner dem och hälften av den flagade mandeln. Häll smeten i en smord ugnssäker form, ca 20 x 20 cm. Strö över resterande mandel och socker. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Servera risgrynskakan ljummen med glass eller grädde.