Ris à la malta – Leif Mannerströms recept. Gudomlig ”gröt” som kan serveras med kompotter, kanderade nötter och bär. Julens godaste smaker i en krämig, knaprig dessert.

För 8 personer

Ingredienser

1,5 dl grötris + 3 dl vatten
1 krm salt
1 kanelstång
7 dl standardmjölk
1,5 msk strösocker
1 msk apelsinjuice koncentrerad
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde

Garnering

1 blodapelsin i klyftor

Ris à la Malta – gör så här:

  1. Koka riset med vatten, salt och kanel 10 minuter under lock.
  2. Tillsätt mjölken, koka upp, rör om och koka mycket sakta ca 40 minuter under lock.
  3. Tillsätt sockret och låt gröten kallna.
  4. Blanda den inför serveringen med apelsinjuice, vaniljsocker och vispad grädde. Lägg upp och garnera med kanel och apelsinklyftor.

Tips! Frukostens överblivna julgröt kan också bli en annorlunda ris à la Malta med ljust eller mörkt muscovadosocker och hallonsås. Du kan använda både ljust och mörkt muscovadosocker. 

Att dricka till Ris à la Malta

Château Baulac Dodijos 2013 (4196) Frankrike, 99 kr (37,5 cl).
Sött vitt vin med intensitet och fräschör, drag av torkade aprikoser, honung och saffran.