Ris à la Malta med kryddtäcke, rostade valnötter och nyponsås

Julens godaste smaker i en krämig, knaprig dessert. Provköksfavorit!

50 min + tid för gröten att kallna

1. Koka ris och vatten med salt under lock ca 10 min. Tillsätt 6 dl mjölk och sjud på svag värme tills grynen är mjuka och gröten tjocknat, 25–30 min. Tillsätt sockret, rör om och låt gröten kallna.

2. Kryddsocker: Mixa sockret och kryddorna med mixerstav.

3. Sås: Mixa nyponen med mixerstav. Koka nyponen i vattnet under lock ca 15 min. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt sockret och låt koka upp igen. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och red av såsen. Tillsätt citron-saften. Låt kallna.

4. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Låt kallna på en tallrik.

5. Vispa grädden och vänd ner den i den kalla gröten, späd med  1 dl mjölk om gröten känns för tjock. Lägg gröten i en vid form.

6. Strö kryddsockret på ris à la Maltan och bränn av med brännare så att ytan blir karamelliserad. Strö över nötter och servera med nyponsås.

Tips: Har du ingen brännare kan kryddsockret serveras som det är till ris à la Maltan.

Recept från