Ris à la Malta med clementinsorbet och kanelcrème

Recept på Ris à la Malta. Lyxig juldessert där sorbeten ger extra fräschör.

45 min + tid i glassmaskinen

Ris à la Malta – gör så här:

  1. Sorbet: Skala clementinerna med en vass kniv och mixa dem i matberedare. Passera  det mixade genom en sil.
  2. Blanda vatten och socker i en kastrull. Låt koka till en simmig lag, ca 5 min. Låt lagen kallna. Blanda clementinsaft, sockerlag och citronsaft. Frys blandningen i glassmaskin. Häll sorbeten i en skål och ställ i frysen fram till servering.
  3. Crème: Koka upp mjölk och 1 dl grädde med kanelstång. Låt dra ca 5 min. Vispa upp äggulor och socker lätt. Vispa ner kanelgräddmjölken. Värm, under vispning, till 85 grader, tills crèmen börjar tjockna och den första lilla kokbubblan syns. Sila. Låt kallna och ställ den sedan i kylen ca 1 timme.
  4. Vispa 1 dl grädde till riktigt fast konsistens. Vänd ner grädden i crèmen.
  5. Vispa grädden och vänd ner den i gröten. Smaka av med florsocker.
  6. Garnering: Skala och skär ut hinnfria klyftor ur clementinen med vass kniv.
  7. Fördela riset på tallrikar och lägg på clementinsorbet. Klicka på kanelcrème och garnera med citrusklyftor och mald kanel.

Recept från