Recept på Ris à la Malta. Lyxig juldessert där sorbeten ger extra fräschör.

För 6 pers

Ingredienser

Ris à la Malta

4 dl risgrynsgröt
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker

Sorbet

700 g clementiner (ca 8 st)
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl pressad citron

Kanelcrème

1 dl mjölk
1 dl + 1 dl vispgrädde
1 kanelstång
3 äggulor
2 msk strösocker

Garnering

1 clementin
mald kanel
ev karamellflarn

45 min + tid i glassmaskinen

Ris à la Malta – gör så här:

  1. Sorbet: Skala clementinerna med en vass kniv och mixa dem i matberedare. Passera  det mixade genom en sil.
  2. Blanda vatten och socker i en kastrull. Låt koka till en simmig lag, ca 5 min. Låt lagen kallna. Blanda clementinsaft, sockerlag och citronsaft. Frys blandningen i glassmaskin. Häll sorbeten i en skål och ställ i frysen fram till servering.
  3. Crème: Koka upp mjölk och 1 dl grädde med kanelstång. Låt dra ca 5 min. Vispa upp äggulor och socker lätt. Vispa ner kanelgräddmjölken. Värm, under vispning, till 85 grader, tills crèmen börjar tjockna och den första lilla kokbubblan syns. Sila. Låt kallna och ställ den sedan i kylen ca 1 timme.
  4. Vispa 1 dl grädde till riktigt fast konsistens. Vänd ner grädden i crèmen.
  5. Vispa grädden och vänd ner den i gröten. Smaka av med florsocker.
  6. Garnering: Skala och skär ut hinnfria klyftor ur clementinen med vass kniv.
  7. Fördela riset på tallrikar och lägg på clementinsorbet. Klicka på kanelcrème och garnera med citrusklyftor och mald kanel.