Ris à la malta med björnbärskompott och pistasch-crunch

Perfekt dessert till många, så gör gärna dubbel sats!

För 4-6 personer på buffé:

Ingredienser

1,5 dl vispgrädde
250 g risgrynsgröt
1 msk florsocker
1 krm vaniljpulver

Björnbärskompott:

225 g björnbär frysta
2 msk citron pressad
2 msk strösocker

Pistasch-crunch:

1 dl pistaschnötter skalade
2 msk smör
2 msk sirap ljus
1 dl havregryn
2 msk kokosflingor

Garnering:

färska bär eller frukt, t ex björnbär eller fikon

25 minuter

Ris à la malta med björnbärskompott och pistasch-crunch – gör så här:

  1. Kompott: Koka upp björnbär, citronsaft och socker i en kastrull och sjud ca 5 min. Mosa sönder bären lite lätt med en potatisstöt eller gaffel. Låt svalna och ställ sedan i kylen.
  2. Vispa grädden. Blanda risgrynsgröt, grädde, florsocker och vaniljpulver. Ställ kallt.
  3. Crunch: Grovhacka nötterna. Smält smöret i en stekpanna, häll i sirapen. Blanda ner övriga ingredienser. Rosta på medelvärme under omrörning till fin färg. Häll ut på ett bakplåtspapper, låt kallna.
  4. Servera ris à la maltan med björnbärskompott i portionsglas. Strö över pistasch-crunchet. Toppa med frukt eller bär.

 

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Jul, Övrigt