Att panera och steka fläsklägg kanske inte hör till vanligheterna, men det blir väldigt gott. Köttet kokas dagen före och steks sedan strax före servering.

För 8 personer

Ingredienser

11/2 kilo rimmad benfri fläsklägg
4 kvistar timjan
2 lagerblad
2 ägg
2 msk grovmald söt senap
2 msk finmald söt senap
2 dl ströbröd
2 msk rapsolja
2 msk smör

Puré

600 g kålrot
3 dl vatten
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 tsk salt

Potatis

40 små potatisar
2 msk smör
2 msk finhackad bladpersilja
2 msk klippt smörgåskrasse
2 tsk flingsalt

Garnering

shizokrasse

2 1/2 timme + 1 dygn i kylen

Rimmad senapspanerad fläsklägg med smörad kålrotspuré och persiljepotatis

 

1. Lägg fläskläggen i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka under lock ca 2 timmar. Låt köttet kallna i lagen. Låt stå i kylen till nästa dag.

2. Skär köttet i mindre bitar. Vispa ihop ägg och de båda senapssorterna. Vänd köttet först i äggblandningen och sedan i ströbröd.

3. Puré: Skala och skär kålroten i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Låt kålroten koka mjuk under lock. Mixa kålrot och kokspad med mixerstav. Mixa i smöret och smaka av med salt.

4. Potatis: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt potatisen rinna och ånga av. Tillsätt smör, örter och salt och vänd runt potatisen.

5. Stek köttet i olja och smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Servera köttet med kålrotspuré och potatis.

Fler recept med: Övrigt