Steg för steg – så rimmar du egen lax

Recept och steg för steg bilder till hur du lyckas med rimmad lax. Ett alternativ till gravad lax men utan peppar och dill.

För 6 personer

Ingredienser

1 kg lax helst mittbiten
4 msk salt
3,5 msk strösocker

Rimmad lax – gör så här:

  1. Välj ryggbiten av laxen för en jämnare rimning. Frys in 1 kilo skinn- och benfri laxfilé 3 dygn om den är viltfångad. Lägg över den i en form och låt den tina. OBS! Odlad lax behöver inte frysas.
    rimmad lax - tina laxen

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Blanda 1 dl salt och 1/2 dl strösocker. Gnid in blandningen med fuktiga händer. Låt stå framme 1 timme i rumstemperatur.
    rimmad lax - salta och sockra

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Lägg in laxfilén i dubbla plastpåsar och förslut väl. Ställ kallt minst 1 dygn, gärna med tyngd på. Är laxen extra tjock bör den stå 2 dygn.
    rimmad lax - lägg i fryspåse

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Plocka bort småbenen och skiva laxen tunt i tunna skivor med en laxkniv. Laxen håller ca 4 dagar i kylen.
    rimmad lax - skär laxen

    Foto: Ulrika Pousette

 

Viktigt! Missa inte att frysa laxen innan

Livsmedelsverket rekommenderar att lax som ska gravas eller rimmas bör frysas i minst två dygn vid högst -18°.

 

Serveringsförslag till rimmad lax

Laxens milda sälta och mjälla konsistens passar perfekt till dillstuvad potatis. Prova den också i en sallad med ägghalvor och örtmajonnäs.